REGULARISATIE VAN EEN BOUWOVERTREDING: VAN PROBLEEM NAAR OPLOSSING

Stap-voor-stap begeleiding bij regularisatie van bouwovertredingen

Regularisatie is de manier om een bestaande bouwovertreding – zoals een verbouwing zonder vergunning of een afwijking van het oorspronkelijke bouwplan – alsnog goed te laten keuren door de gemeente, zodat alles weer legaal is.

Architect onderzoekt bouwovertreding voor regularisatie

Bouwovertreding?
Ontdek of regularisatie vereist is.

Het is een vraag die veel mensen zich stellen, vooral na een verbouwing. Een bouwovertreding ontstaat vaak wanneer er veranderingen aan een gebouw zijn gedaan zonder de juiste vergunning.

Om te weten of je in orde bent, kan je je goedgekeurde bouwplannen vergelijken met de huidige situatie. Als je bijvoorbeeld extra aanbouwen hebt, een garage omgebouwd is, of de indeling van je huis gewijzigd is, kan het zijn dat er een regularisatie nodig is.

En let op: het feit dat je buur dezelfde aanpassing heeft, betekent niet automatisch dat het ook vergund is. Elke situatie is uniek.

Soms kan de bestaande toestand zonder wijzigingen toch geregulariseerd worden door het bestaand plan opnieuw in te dienen. Soms zijn er verbouwingen- of sloopwerken nodig om het gebouw wettelijk in orde te maken. Het kan ook gebeuren dat een regularisatie niet mogelijk is.

Bij iMAGiNE Architects helpen we je graag om te ontdekken of je alles volgens de regels hebt uitgevoerd.

WAT NU?

Een aanvraag tot regularisatie moet ingediend worden bij de stad/gemeente door een architect. De eerste stap is dan ook om ons op de hoogte te brengen van de toestand van het pand. Je bezorgt onze plannen en eventuele communicatie met de gemeente of andere relevante documenten en licht ze even toe.

01. ONS INSCHAKELEN

02. GRONDIGE ANALYSE

Wij komen ter plaatse om alles te evalueren, opmetingen te doen en foto’s te maken. Daarna informeren we ons grondig bij je stad of gemeente en gaan met hun in gesprek. Wij proberen er voor te zorgen dat jouw woning of pand geregulariseerd kan worden met zo min mogelijk aanpassingen en bijbehorende kosten.

Wanneer we alle informatie verzameld hebben, koppelen we terug met jou. We bekijken welke mogelijkheden er zijn en wat het kostenplaatje is. Daarna kan het regularisatiedossier ingediend worden om het gebouw terug administratief-juridisch in orde te brengen.

03. REGULARISATIE INDIENEN

FAQ

(Veelgestelde Vragen)

  • Ja, meestal is een architect verplicht om de bestaande situatie in kaart te brengen en de nodige plannen en documenten op te stellen.

  • Dit hangt af van de complexiteit van de werken en de gemeente. Gemiddeld duurt het even lang als een bouwaanvraag; drie maanden maximaal.

  • Afhankelijk van de situatie kan er een administratieve boete of een retributie opgelegd worden. Dit wordt bepaald door de gemeente of de bevoegde instantie.

  • Nee, een regularisatie is alleen mogelijk als het bouwwerk voldoet aan de stedenbouwkundige voorschriften en wetgeving. Illegale bouwwerken die niet aan deze regels voldoen, moeten mogelijk worden aangepast of afgebroken.

  • Als u geen regularisatie aanvraagt, kan de gemeente een handhavingsprocedure starten. Dit kan leiden tot boetes of het verplicht afbreken van de werken.

  • Nee, werken moeten worden stopgezet totdat de regularisatie is goedgekeurd.